Tee mietosta ruokavaliosta maukasta – näin! (2023)

Mietoa ruokavaliota suositellaan usein ruoansulatusongelmien hoitoon tai mahalaukun tai ruoansulatuskanavan toipumiseen leikkauksen tai sairauden jälkeen. Jos sinua on käsketty noudattamaan mietoja ruokia sisältävää ruokavaliota, saatat ihmetellä, mitä mieto ruokavalio tarkalleen on ja mitä ruokia sinun pitäisi tai ei pitäisi syödä tämäntyyppisellä ruokavaliolla. Mutta älä huoli. Mietoja aterioita sisältävän ruokavalion ei tarvitse tarkoittaa mautonta tai väritöntä. Mieto ruokavalio sisältää monia herkullisia ruokia, jotka ovat helposti sulavia ja jotka eivät ärsytä vatsaa.

Sanakirja kuvailee sanaa mieto "vahvojen ominaisuuksien puuttumiseksi, mielenkiintoiseksi ja mauttomaksi". Hyvä uutinen on, että mieto ruokavalio voi olla täynnä makua, maukasta ja herkullista. Esimerkiksi ateriat, joita voit valmistaa mietolla ruokavaliolla, voivat sisältää monialihatyyppejä, leipää, munia, kalaa ja joitakin maitotuotteita. Voit myös nauttia herkullisia välipaloja ja jälkiruokia, kuten maapähkinävoita, hedelmiä ja jäätelöä.

Mainos

Mieto ruokavalion yhteydessä ruoat, joita sinun ei pitäisi syödä, ovat yleensä mausteisia, rasvaisia ​​tai paistettuja ruokia, joita kehon on vaikea sulattaa. Myös monia raakoja vihanneksia tulisi välttää miedoissa aterioissa, ja ne tulisi sen sijaan valmistaa höyryttämällä tai keittämällä. Mieto ruokavalio on siis yleensä tapa auttaa ruoansulatuskanavaasi toipumaan rasittamalla sitä vähemmän, kunnes voit taas syödä tyypillisempiä ruokia.

Tästä artikkelista saat selville syitä, miksi joidenkin ihmisten pitäisi noudattaa mietoja aterioita sisältävää ruokavaliota. Tarkastelen myös monia erilaisia ​​​​ruokia, joita sinun pitäisi syödä mietolla ruokavaliolla, ja miksi tiettyjä ruokia tulisi välttää.

Miksi jotkut ihmiset noudattavat mietoa ruokavaliota

Mieto ruokavalio voi auttaa hoitamaan erilaisia ​​ruoansulatuskanavan ongelmia, kutennärästys,ripuli, haavaumat, oksentelu ja ahapan vatsa. Mieto ruokavalio on hyödyllinen myös auttamaan sinua toipumaan mahalaukun ohitusleikkauksesta tai mahaleikkauksesta, koska ne poistavat ruuat, jotka voivat ärsyttää maha-suolikanavan kudosta.

Mainos

Lääkärit kloMayon klinikkasuosittelemme noudattamaan mietoa, helposti sulavaa ruokaa sisältävää ruokavaliota, josgastroenteriittitairuoka myrkytys. Pehmeiden ja ei-tulisten ruokien syöminen auttaa vähentämään tulehdusta ja kipua jaestää oksentelun lisäämistä. Kunnes toivut maha-suolitulehduksesta, lääkärit suosittelevat myös maitotuotteiden välttämistä.1

Mieto ruokavalio voi auttaa sinua toipumaan, jos kärsit apeptinen tai mahahaava. Esimerkiksi,Pohjois-Amerikan lääketieteelliset klinikatsuosittelee pysymään erossa ruuista, jotka lisäävät mahahappoa. Jotkut näistä ovat mausteisia ruokia, alkoholia ja kofeiinipitoisia juomia. He sanovat, että mietot ja haavaiset ruokavaliot ovat hyödyllisiä, jos niitä käytetään lyhyen aikaa.2

Rekisteröity ravitsemusterapeutti, tohtori Jennifer K. Nelson neuvoo, että jos sinulla on ollutleikkaus sappirakon poistamiseksi, sellaisten ruokien välttäminen, jotka eivät ole sallittuja mietolle ruokavaliolle, voi nopeuttaa toipumista. Hän ehdottaa vähärasvaisten liha- ja kalapalojen sekä vihannesten ja hedelmien syömistä. Rasvaisia ​​ja rasvaisia ​​ruokia tulee välttää. Heti leikkauksen jälkeen on myös parasta välttää kuitua sisältäviä ruokia, mutta lisätä kuidun saantia vähitellen toipuessa.3

Mietolle ruokavaliolle suositellut ruoat voivat auttaa sinuatoipua nopeamminärtynyt vatsaja ripuli. TheSchiffertin terveyskeskussanoo, että jos sinulla on vatsavaivoja ja ripulia, mieto, vähärasvainen ruoka voi auttaa nopeuttamaan paranemisprosessia. Sinun tulee välttää rasvaisia, paistettuja ruokia sekä mausteisia ruokia. Lisäksi on parasta välttää maitotuotteita, koska ne voivat pahentaa ripulia.4

Ruoat, joita voit syödä laimealla ruokavaliolla

On olemassa monia herkullisia ja ravitsevia ruokia, joita voit sisällyttää mietoon ruokavalioon. Monet näistä ruoista voidaan valmistaa maukkaalla ja ruokahaluisella tavalla eivätkä samalla aiheuta ylimääräistä stressiä ruuansulatusjärjestelmällesi. Mieton ruokavalion ruoat ovat kaiken tyyppisiä ruokia, jotka ovat helposti sulavia ja jotka eivät aiheuta enempää ärsytystä suolistoon.

Liha/kala/siipikarja

Jos sinun on noudatettava mietoa ruokavaliota lääketieteellisistä syistä tai jos sinulla on ollut vatsavaivoja, on tärkeää, että kaikki proteiinilähteet keitetään niin, että ne pysyvät pehmeinä ja helposti sulavia. Kanan, naudanlihan ja kalkkunan kaltaisia ​​ruokia voidaan syödä miedolla ruokavaliolla, jos ne ovat pehmeitä ja keitettyjä, höyrytettyjä, paistettuja tai paahdettuja. Sama koskee kaloja ja äyriäisiä.

Tässä on luettelo proteiinilähteistä, joita voit käyttää mietossa ruokavaliossa:

Mainos

 • Naudanlihaa
 • Kinkku (kunhan sitä ei ole suolattu tai savustettu)
 • Lammas
 • Kana
 • Porsaan
 • Vasikanliha
 • Munat (keitetyt, munakokkelia, haudutettua)
 • Siika
 • Äyriäisiä

Vihanneksia syötäväksi miedolla ruokavaliolla

Vihannekset ovat osa mitä tahansa terveellistä ruokavaliota, ja ne tulisi sisällyttää mietoon ruokavalioon. Vihannesten sisältämät vitamiinit ja kivennäisaineet voivat auttaa kehoasi toipumaan nopeammin sairauksista ja leikkauksista. Jotta kasvikset sulavat helposti, ne tulee keittää tai höyryttää. Höyrytys on parempi, koskase säilyttää enemmän vihannesten ravintosisältöä.

Höyrykeittäminen on kypsennystä alhaisemmassa lämpötilassa kuin keittämistä tai leivontaa, jolloin vaikutus vitamiinien ja kivennäisaineiden määrään on pienempi. Lisäksi se säästää keittovettä ja säilyttää suurimman osan ruuan mineraaleista. Voit höyryttää melkein kaikkia vihanneksia – kesäkurpitsaa, kurpitsaa, porkkanaa ja niin edelleen.

Säilykkeiden tai pakastevihanneksien käyttö on myös sallittua mietossa ruokavaliossa.5Mieton ruokavalion sallittujen ruokien luettelossa olevat vihannekset ovat sellaisia, jotka eivät lisäännytoimintaa suolistossa, joka aiheuttaa kaasua tai turvotusta. Tässä on luettelo vihanneksista, joita voit käyttää mietojen aterioiden valmistamiseen ja osana mietoa ruokavaliota:

 • Porkkanat
 • Punajuuret
 • Selleri
 • Munakoiso
 • Sienet
 • Pinaatti
 • Tomaatit
 • Parsa
 • Perunat
 • Keitetyt tai säilötyt tomaatit

Voit myös syödä vihanneksia miedolla ruokavaliolla valmistamalla herkullisia kasvismehuja. Muista, että joillekin ihmisille tomaatit ja tomaattimehu voivat aiheuttaa vatsan ärsytystä.

Hedelmät syötäväksi mietolla ruokavaliolla

Voit nauttia useista herkullisista hedelmistä, jotka eivät ole millään tavalla mietoja tai mauttomia. Kuten vihannestenkin kohdalla, on tärkeää, että miedon ruokavalion hedelmät kypsennetään, säilytetään tai mehutetaan ennen syömistä. On myös tärkeää varmistaa ja poistaa kaikki siemenet ja kuori hedelmistä, jotta ne eivät aiheuta ärsytystä herkässä maha-suolikanavassa.

Jotkut parhaista hedelmistä syötäväksi miedolla ruokavaliolla ovat:

Mainos

 • Haudutetut omenat
 • Säilykkeet persikat tai päärynät
 • Kypsät banaanit
 • Sitrushedelmät (vaikka ne voivat ärsyttää närästystä sairastavien ihmisten ruoansulatuskanavaa)
 • Meloni

Maitotuotteet, joita kulutetaan miedolla ruokavaliolla

Useimmat vähärasvaiset maitotuotteet voidaan nauttia osana ateriaa, välipalaa tai jälkiruokia mietolla ruokavaliolla. Joten voit valita seuraavista "mitoisista" maitotuotteista:

 • Vähärasvaiset jogurtti-, juusto- ja maitolajikkeet
 • Vähärasvainen jäätelö, joka ei sisällä pähkinöitä
 • Raejuusto

Huomautus– Riippuen siitä, miksi noudatat mietoa ruokavaliota, saatat joutua välttämään tai rajoittamaan maitoa ja maitotuotteita. Tri Neil K. Kaneshiro päälläMedline Plussanoo, että joillekin ihmisille maitotuotteet voivat aiheuttaa enemmän kaasua ja turvotusta ja pahentaa ripulia.

Viljat nautittavaksi mietolla ruokavaliolla

Vaikka monet ruokavaliot rohkaisevat käyttämään täysjyvätuotteita, kuten täysjyväleipää ja täysjyväpastaa niiden kuitupitoisuuden vuoksi, täysjyväviljaa ei suositella mietoruokavalioon, koska ne kuormittavat ruuansulatusjärjestelmää.

Jalostettuja jauhoja sisältävät leivonnaiset ovat kuitenkin sallittujen ruokien listalla mietoruokavaliossa. Voit nauttia seuraavista viljaruoista miedolla ruokavaliolla:

 • Valkoinen leipä, sämpylät ja muut jalostetut valkojauhoiset leivonnaiset.
 • "Valkoinen" pasta
 • Puhdistetut viljat, kuten vehnäkerma

Muut ruoat mietolle ruokavaliolle

Voit myös nauttia seuraavista ruoista, jos sinua on neuvottu noudattamaan mietoa ruokavaliota maha-suolikanavan ongelmien vuoksi:

 • Tofu (ellet sinäVältä soijapohjaisia ​​tuotteita)
 • Maapähkinävoi (pehmeä maapähkinävoi, ei rapea lajike)
 • Vaniljakastike
 • Suolaa ja sokeria
 • Keitto, erityisesti liemi
 • Heikko tee

Ruoat, joita tulee välttää miedolla ruokavaliolla

Mieton ruokavalion tarkoituksena on välttää kaikenlaista ruokaa, joka ärsyttää ruoansulatuskanavaa ja saa suoliston työskentelemään kovemmin. Yleisesti ottaen, jos noudatat mietoa ruokavaliota, sinun tulee välttää ruokia, joilla on voimakkaita makuja, mausteisia ja runsaasti rasvaa.

Se on tärkeää muistaajotkin ruoat, joiden sallitaan olla osa mietoa ruokavaliota, eivät välttämättä sovi kaikille. Esimerkiksi tomaatit luokitellaan "mieliksi" ruoaksi, mutta ihmisiä, joilla on happorefluksi tai gastroesofageaalinen refluksitauti, kehotetaan yleensä välttämään tomaatteja niiden happaman sisällön vuoksi. Myös vähärasvaisia ​​maitotuotteita tulee välttää, jos sinulla on ripuli, vaikka ne ovatkin "mitottoman ruokavalion sallittujen ruokalistalla".6

Mainos

Jos sinusta tuntuu, että jokin ruoka ärsyttää vatsaasi tai lisää vatsakipua, lopeta sen syöminen nähdäksesi, auttaako se.

Tässä on yleinen luettelo elintarvikkeista, joita ei suositella nautittavaksi mieton ruokavalion aikana.

Liha/kala/siipikarja

Suurin osa lihasta, kalasta ja siipikarjasta voidaan syödä miedolla ruokavaliolla. Mausteiden tai muiden voimakkaiden makujen lisäämistä tulee välttää valmistaessasi mietoja aterioita. Vältä lihan, siipikarjan tai kalan paistamista valmistaaksesi näitä proteiinilähteitä miedolla ruokavaliolla.

Mietoruokavaliossa ei pidä syödä seuraavia:

 • Suolatut tai savustetut lihat ja kalat
 • Erittäin maustettua lihaa ja kalaa

Vihannekset

Vihanneksia ei pidä syödä raakana, jos haluat välttää suolisto-ongelmia miedolla ruokavaliolla. Joitakin vihanneksia tulee välttää, vaikka ne kypsennetään, koska ne voivat aiheuttaa kaasua ja turvotusta.

Sinun ei pitäisi syödä seuraavia vihanneksia miedolla ruokavaliolla:

 • Kaali
 • Kurkut
 • Parsakaali
 • Kukkakaali
 • Maissi
 • Nauriit
 • Palsternakka

Hedelmät, joita tulee välttää miedolla ruokavaliolla

Hedelmiin pätevät samat periaatteet kuin vihanneksiin, kun valitaan mitä ei syödä mietoruokavaliossa. Sinun tulisi välttää syömästä tuoreita hedelmiä ja myös kuivattuja hedelmiä, kuten aprikooseja, luumuja, rusinoita ja kuivattuja viikunoita.

Myös monet marjat, kuten mansikat ja vadelmat, sisältävät suuren määrän siemeniä, ja niitä tulisi välttää, koska ne voivat ärsyttää herkkää ruoansulatusjärjestelmää.

Maitotuotteet välttää

Tiettyjä maitotuotteita tulee välttää miedolla ruokavaliolla. Yleensä nämä ovat maitotuotteita, jotka ovat runsaasti rasvaa ja sisältävät voimakkaita makuja. Esimerkiksi juustot, kuten Roquefort, Cambozola, Gorgonzola ja Brie, eivät sovellu maitotuotteisiin.

Jyviä vältettävä

Vaikka terveellisen ruokavalion tulisi sisältää täysjyväviljatuotteita, sinun tulee välttää täysjyväviljatuotteita ja muita runsaasti kuitua sisältäviä ruokia, kun noudatat mietoja ruokia sisältävää ruokavaliota.

Muut mietot dieettiruoat, joita tulee välttää

Yllä lueteltujen ruokien lisäksi sinun tulee välttää myös seuraavia elintarvikkeita, koska niitä ei luokitella mietoiksi ruoiksi:

 • Marinoidut ruoat, kuten kurkkukurkut ja hapankaali
 • Mausteet, kuten kuuma pippuri ja valkosipuli
 • Kofeiinipitoiset juomat
 • Vahva musta tee
 • Suosittuja välipaloja, kuten popcorn (siemenet) ja perunalastut (paistettu ruoka)

Käytännön neuvoja laimealle ruokavaliolle

Syy mietoon ruokavalioon on auttaa ruoansulatuskanavaasi paranemaan ja tulemaan jälleen terveeksi. Mieton ruokavalion jälkeen useimmat ihmiset voivat palata syömään ruokia, joista he nauttivat aiemmin. Lisäksi monet ihmiset huomaavat, että mieto ruokavalio auttaa heitä tekemään myönteisiä elämäntapamuutoksia pitkällä aikavälillä. Esimerkiksi monet ihmiset huomaavat, että viettäessään jonkin aikaa mietolla ruokavaliolla he voivat helposti leikata pois paljonepäterveellisiä ruokia ja väärennettyjä ruokia, kuten paistettuja ja rasvaisia ​​ruokia heidän ruokavaliostaan ​​lopullisesti.

Tässä on joitain käytännöllisiä ja hyödyllisiä vinkkejä, joiden avulla voit tehdä miedosta ruokavaliosta onnistuneen:

 • Kun nautit ruokaa ja juomia, tee tämä hitaasti. Pureskele ruoka aina huolellisesti ennen nielemistä äläkä niele juomia.
 • Syö pienempiä aterioita useammin koko päivän.
 • Älä syö mitään 2 tuntia ennen nukkumaanmenoa välttääksesi ylimääräisen rasituksen suolistosi.
 • Lopeta tupakointija vältä kaikkea alkoholia. Sekä alkoholi että tupakointi ärsyttävät sisäistäsi.
 • Jos et ole varma, voidaanko tiettyä ruokaa syödä, muista, että useimmat pehmeät ruoat sopivat mietolle ruokavaliolle.

Lue nämä aiheeseen liittyvät artikkelit:
1.Tehokkaimmat kotihoitotuotteet kaasuun ja turvotukseen
2.Kuinka päästä eroon ripulista luonnollisesti (tutkimuksen perusteella)
3.Kuinka lopettaa oksentelu: Parhaat kotihoitolääkkeet (tieteen tukena)

Artikkelin lähteet

 1. Mayon klinikka. Gastroenteriitti. Ensiapu
 2. North Am Clin Med. 1991 heinäkuu;75(4):967-79
 3. Mayon klinikka. Sappirakon poisto
 4. Schiffertin terveyskeskus. Vatsavaivat ja ripuli
 5. Atlantin rannikon gastronomia. Mieto ruokavalio
 6. Medline Plus. Kun sinulla on ripuli

Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Kieth Sipes

Last Updated: 2023/06/18

Views: 5759

Rating: 4.7 / 5 (67 voted)

Reviews: 90% of readers found this page helpful

Author information

Name: Kieth Sipes

Birthday: 2001-04-14

Address: Suite 492 62479 Champlin Loop, South Catrice, MS 57271

Phone: +9663362133320

Job: District Sales Analyst

Hobby: Digital arts, Dance, Ghost hunting, Worldbuilding, Kayaking, Table tennis, 3D printing

Introduction: My name is Kieth Sipes, I am a zany, rich, courageous, powerful, faithful, jolly, excited person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.