Onko kefiiri hyvä GERDille | casa de sante (2023)

Gastroesofageaalinen refluksitauti, joka tunnetaan yleisesti nimellä GERD, on krooninen ruoansulatushäiriö, joka vaikuttaa miljooniin ihmisiin maailmanlaajuisesti. Se tapahtuu, kun mahahappo virtaa takaisin ruokatorveen aiheuttaen tulehdusta ja ärsytystä. Hoitamattomana GERD voi johtaa vakaviin komplikaatioihin. Tässä artikkelissa tutkimme kefirin mahdollisia etuja GERD:n lievitykseen.

GERD:n ymmärtäminen: oireet, syyt ja hoitovaihtoehdot

GERD on monimutkainen tila, joka ilmenee eri tavalla eri yksilöillä. GERD:n yleisimpiä oireita ovat närästys, regurgitaatio, nielemisvaikeudet, rintakipu ja krooninen yskä. GERD:n taustalla olevia syitä ei täysin ymmärretä, mutta joitain tekijöitä, jotka voivat laukaista tai pahentaa GERD:tä, ovat liikalihavuus, tupakointi, alkoholin kulutus ja tietyt lääkkeet. GERD:n hoitovaihtoehtoja ovat elämäntapamuutokset, kuten laihtuminen ja ruokavaliomuutokset, sekä lääkkeet ja leikkaus.

On tärkeää huomata, että GERD voi myös johtaa komplikaatioihin, jos sitä ei hoideta. Näitä komplikaatioita voivat olla ruokatorven tulehdus, ahtaumat, Barrettin ruokatorvi ja jopa ruokatorven syöpä. Siksi on erittäin tärkeää hakeutua lääkärin hoitoon, jos sinulla on jatkuvia GERD-oireita. Lääkärisi voi suositella lisätestejä, kuten endoskopiaa, tilasi vakavuuden arvioimiseksi ja parhaan hoitotavan määrittämiseksi.

Mikä on Kefir?

Kefiiri on fermentoitu maitotuote, joka on kasvattanut suosiotaan viime vuosina lukuisten terveyshyötyjen ansiosta. Kefiiri valmistetaan fermentoimalla maitoa kefirin jyvillä, jotka ovat hiivan ja bakteerien yhdistelmä. Käymisprosessi tuottaa kirpeän, hieman poreilevan juoman, joka sisältää runsaasti probiootteja, vitamiineja ja kivennäisaineita.

Kefiiri ei ole vain loistava probioottien lähde, vaan se sisältää myös ainutlaatuisen yhdistelmän proteiineja, peptidejä ja aminohappoja, joilla on osoitettu olevan antimikrobisia ja anti-inflammatorisia ominaisuuksia. Tutkimukset ovat myös ehdottaneet, että kefirillä voi olla positiivinen vaikutus suoliston terveyteen, immuunijärjestelmään ja jopa mielenterveyteen. Kermaisen koostumuksen ja kirpeän maun ansiosta kefiiriä voi nauttia sellaisenaan tai käyttää maidon korvikkeena smoothieissa, leivonnaisissa ja muissa resepteissä.

Kefirin ravintoarvo ja sen edut ruoansulatuskanavan terveydelle

Kefiiri on erittäin ravitsevaa ruokaa, joka sisältää proteiinia, kalsiumia, magnesiumia, D-vitamiinia ja B-vitamiineja. Kefirin tärkein terveyshyöty on kuitenkin sen probioottipitoisuus. Probiootit ovat hyödyllisiä bakteereja, jotka elävät suolistossa ja auttavat ylläpitämään tervettä ruoansulatusjärjestelmää. Probioottien on osoitettu parantavan ruoansulatusta, vahvistavan immuunijärjestelmää ja vähentävän tulehdusta.

Viimeaikaiset tutkimukset ovat myös ehdottaneet, että kefirillä voi olla muita terveyshyötyjä ruoansulatuskanavan terveyden lisäksi. Jotkut tutkimukset ovat osoittaneet, että kefirillä voi olla tulehdusta ehkäiseviä ominaisuuksia, jotka voivat mahdollisesti auttaa vähentämään kroonisten sairauksien, kuten sydänsairauksien ja syövän, riskiä. Lisäksi jotkut tutkimukset ovat ehdottaneet, että kefirillä voi olla positiivinen vaikutus mielenterveyteen, mikä saattaa vähentää ahdistuksen ja masennuksen oireita.

Kuinka Kefir auttaa lievittämään GERD-oireita?

Kefirin uskotaan lievittävän GERD-oireita tasapainottamalla suoliston bakteereja ja vähentämällä tulehdusta. Tutkimukset viittaavat siihen, että probiootit voivat vähentää happorefluksia, närästystä ja muita GERD:n oireita. Lisäksi kefirissä on runsaasti kalsiumia ja magnesiumia, jotka voivat auttaa neutraloimaan mahahappoa ja edistämään ruoansulatuskanavan terveyttä.

Lisäksi kefiiri sisältää kaseiini-nimistä proteiinia, jonka on osoitettu suojaavan mahalaukun limakalvoa. Tämä voi auttaa estämään mahahapon aiheuttamia vaurioita ja vähentämään haavaumien tai muiden GERD:hen liittyvien komplikaatioiden riskiä.

Toinen tapa, jolla kefir voi auttaa lievittämään GERD-oireita, on parantaa yleistä suoliston terveyttä. Terve suoliston mikrobiomi on välttämätön oikealle ruoansulatukselle ja voi auttaa vähentämään tulehdusta koko kehossa. Edistämällä hyödyllisten bakteerien kasvua suolistossa kefiiri voi auttaa parantamaan ruoansulatusta ja vähentämään GERD:n oireita.

Tutkimustutkimukset Kefirin tehokkuudesta GERD:ssä

Useat tutkimukset ovat tutkineet kefirin mahdollisia etuja GERD:n lievitykseen. Journal of Neurogastroenterology and Motility -lehdessä julkaistussa vuonna 2015 julkaistussa tutkimuksessa havaittiin, että kefiiriä sisältävä fermentoitu maito paransi GERD-oireita plaseboryhmään verrattuna. Toisessa Journal of Medicinal Food -lehdessä julkaistussa tutkimuksessa todettiin, että kefir vähensi happorefluksia aikuisilla, joilla on GERD. Lisätutkimusta tarvitaan kuitenkin näiden havaintojen vahvistamiseksi.

Eräässä Journal of Dairy Science -lehdessä julkaistussa tutkimuksessa havaittiin, että kefirillä oli positiivinen vaikutus GERD:tä sairastavien rottien suoliston mikrobiotaan. Tutkimus ehdotti, että kefir voi auttaa palauttamaan suoliston bakteerien tasapainon, mikä voisi osaltaan edistää sen tehokkuutta GERD-oireiden vähentämisessä. Toisessa Journal of Clinical Gastroenterology -lehdessä julkaistussa tutkimuksessa todettiin, että kefiiri paransi ruokatorven liikkuvuutta potilailla, joilla on GERD, mikä voisi auttaa vähentämään happamien refluksijaksojen esiintymistiheyttä ja vakavuutta.

Kaiken kaikkiaan vaikka olemassa oleva tutkimus kefiristä ja GERD:stä on lupaavaa, tarvitaan lisää tutkimuksia tämän fermentoidun maitotuotteen mahdollisten hyötyjen ymmärtämiseksi. On tärkeää huomata, että kefiiri ei välttämättä ole tehokas kaikille GERD-potilaille, ja ihmisten tulee neuvotella terveydenhuollon tarjoajansa kanssa ennen ruokavaliomuutosten tekemistä tai uuden hoito-ohjelman aloittamista.

Kuinka sisällyttää kefiiri ruokavalioosi GERD:n lievittämiseksi

Kefiiri voidaan helposti sisällyttää ruokavalioosi GERD:n helpottamiseksi. Sitä voidaan käyttää juomana, lisätä smoothieihin tai käyttää maidon korvikkeena resepteissä. Suositeltu päivittäinen kefirin saanti optimaalisen ruoansulatuskanavan terveydelle on 1-2 kupillista päivässä.

Lisäksi kefiiriä voidaan käyttää myös lihan marinaadina tai salaattikastikkeena. Sen kirpeä maku tuo ainutlaatuista käännettä perinteisiin ruokiin ja voi auttaa lievittämään GERD-oireita, kuten närästystä ja refluksia. On tärkeää huomata, että vaikka kefiiri voi olla hyödyllistä ruoansulatuskanavan terveydelle, sitä ei tule käyttää lääketieteellisen hoidon tai terveydenhuollon ammattilaisen neuvojen korvikkeena.

Varotoimet kefiiriä nautittaessa GERD:n hoitoon

Vaikka kefiiriä pidetään yleisesti turvallisena useimmille ihmisille, laktoosi-intoleranssista kärsivien tulee olla varovaisia ​​kefiiriä kuluttaessaan. Kefiiri sisältää laktoosia, joka voi aiheuttaa ruoansulatusvaivoja laktoosi-intoleranteille henkilöille. Lisäksi kefiiriä tulee nauttia kohtuudella, sillä liiallinen käyttö voi aiheuttaa ruoansulatusvaivoja.

On myös tärkeää huomata, että kefiiri on luonteeltaan hapan, mikä voi pahentaa gastroesofageaalisen refluksitaudin (GERD) oireita joillakin henkilöillä. Siksi GERD-potilaiden tulee neuvotella terveydenhuollon tarjoajansa kanssa ennen kefirin nauttimista.

Toisaalta kefirillä on havaittu olevan mahdollisia terveyshyötyjä, kuten parantaa suoliston terveyttä ja vahvistaa immuunijärjestelmää. Lisätutkimusta tarvitaan kuitenkin, jotta voidaan täysin ymmärtää näiden etujen laajuus ja kuinka ne voivat vaihdella yksilöiden välillä.

Muut luonnolliset lääkkeet GERD:n lievitykseen

Kefirin lisäksi on olemassa useita muita luonnollisia lääkkeitä, jotka voivat helpottaa GERD-oireita. Näitä ovat inkivääri, lakritsi, kamomilla ja aloe vera. On kuitenkin tärkeää keskustella terveydenhuollon tarjoajan kanssa ennen kuin yrität uusia hoitokeinoja, koska ne voivat olla vuorovaikutuksessa lääkkeiden kanssa tai pahentaa olemassa olevia sairauksia.

Inkiväärillä on osoitettu olevan anti-inflammatorisia ominaisuuksia ja se voi auttaa vähentämään tulehdusta ruokatorvessa, mikä voi lievittää GERD-oireita. Lakritsi, erityisesti deglysyrritsinoitu lakritsi (DGL), voi myös auttaa rauhoittamaan ruokatorven limakalvoa ja vähentämään happorefluksia. Kamomillatee voi auttaa rentouttamaan ruuansulatuskanavan lihaksia ja vähentämään tulehdusta, kun taas aloe vera -mehu voi auttaa rauhoittamaan ja parantamaan ruokatorven limakalvoa.

On tärkeää huomata, että vaikka luonnolliset lääkkeet voivat olla tehokkaita GERD-oireiden hallinnassa, niitä ei tule käyttää lääketieteellisen hoidon korvikkeena. Jos sinulla on toistuvia tai vaikeita GERD-oireita, on tärkeää neuvotella terveydenhuollon tarjoajasi kanssa parhaan hoitotavan määrittelemiseksi yksilöllisiin tarpeisiisi.

Kefirin vertaaminen muihin probioottirikkaisiin ruokiin GERD:n hoidossa

Kefiiri ei ole ainoa probioottirikas ruoka, joka voi helpottaa GERD-oireita. Muita runsaasti probiootteja sisältäviä ruokia, jotka voivat edistää ruoansulatuskanavan terveyttä, ovat jogurtti, hapankaali, kimchi ja miso. Kefiiri on kuitenkin erityisen voimakas probioottien lähde, koska se sisältää laajemman valikoiman bakteerikantoja kuin muut fermentoidut ruoat.

Yhteenvetona voidaan todeta, että kefiiri on erittäin ravitseva ja mahdollisesti hyödyllinen ruoka GERD-potilaille. Sen probioottipitoisuus ja anti-inflammatoriset ominaisuudet tekevät siitä lupaavan luonnollisen lääkkeen GERD:n lievitykseen. Tarvitaan kuitenkin lisää tutkimusta, jotta voidaan täysin ymmärtää kefirin tehokkuus GERD:n hoidossa. Jos harkitset kefirin sisällyttämistä ruokavalioosi, muista keskustella ensin terveydenhuollon tarjoajan kanssa.

Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Gregorio Kreiger

Last Updated: 18/07/2023

Views: 5499

Rating: 4.7 / 5 (57 voted)

Reviews: 88% of readers found this page helpful

Author information

Name: Gregorio Kreiger

Birthday: 1994-12-18

Address: 89212 Tracey Ramp, Sunside, MT 08453-0951

Phone: +9014805370218

Job: Customer Designer

Hobby: Mountain biking, Orienteering, Hiking, Sewing, Backpacking, Mushroom hunting, Backpacking

Introduction: My name is Gregorio Kreiger, I am a tender, brainy, enthusiastic, combative, agreeable, gentle, gentle person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.