Mitä voin syödä, jos minulla on haavauma? (2023)

Mahahaavajohtuvat tiettyjen lääkkeiden pitkäaikaisesta käytöstä sekä bakteeristahelicobacter pylori(H. pylori), infektio, joka vaatii antibioottihoitoa. Haavaruokavalion noudattaminen voi kuitenkin auttaa vähentämään kipua ja ärsytystä, joka liittyy näihin mahalaukun, ruokatorven tai ohutsuolen limakalvon haavaumiin.

Jotkut ruoat, kuten marjat ja viinirypäleet, auttavat korjaamaan vaurioituneita kudoksia, kun taas esimerkiksi alkoholi ja mausteiset ruoat ärsyttävät ruoansulatuskanavan luonnollista suojakerrosta ja voivat pahentaa haavaumia.

Tässä artikkelissa kerrotaan, mitä ruokia kannattaa syödä ja mitä kannattaa välttää, jos sinulla on mahahaava.

Mitä voin syödä, jos minulla on haavauma? (1)

Mikä on haavadieetti?

Haavaruokavalio on ruokailusuunnitelma, joka on suunniteltu helpottamaan mahahaavan oireita, estämään pahenemista ja estämään uusien haavaumien kehittyminen tulevaisuudessa.

Se on suunniteltu:

 • Korjaa ravitsemukselliset puutteet, jotka vaikuttavat oireisiisi
 • Tarjoa proteiinia ja muita ravintoaineita, joita kehosi tarvitsee parantuakseen
 • Auta sinua välttämään ruoka-aineita, jotka ärsyttävät haavaumaa
 • Apua asiaan liittyvissä tilanteissa, kutenCrohnin tauti,keliakiatai bakteeri-infektiot

Haavaruokavaliota tulee noudattaa muiden ohellahoitosuosituksiaterveydenhuollon tarjoajaltasi.

Monet peptiset haavaumat johtuvat ei-steroidisten tulehduskipulääkkeiden (NSAID) pitkäaikaisesta käytöstä, mikä voi vahingoittaa ruoansulatuskanavan limakalvoa. Muut johtuvatH. pylori. Haavaruokavalioon lisätään antibakteerisia ruokia ja parantumista tehostavia yhdisteitä molemmissa tapauksissa.

Vuonna 2021 julkaistu lääkekasvikatsausJournal of Drug Delivery & Therapeuticstarkasteltiin erilaisia ​​luontaishoitoja, mukaan lukienpolyfenolit. Polyfenolit ovat eräänlainen antioksidantti, jota löytyy monista kasviruoista ja joita voidaan käyttää peptisten haavaumien hoitoon.

Jotkut polyfenolit auttavat parantamaan mahahaavaumia nopeammin, kun taas toisilla on antibakteerisia vaikutuksia ja ne auttavat tappamaanH. pylori. Vihreän teen polyfenolit voivat rauhoittaa tulehdusta ja vahvistaa vatsaa ympäröivää kudosta.

Kuinka H. Pylori aiheuttaa peptisiä haavaumia

Ruoat, joita voit syödä ja välttää, kun sinulla on haava

Valitse nämä ruoat

Vältä näitä ruokia

 • Alkoholi

 • Kahvi (tavallinen, kofeiiniton)

 • Kofeiinipitoiset ruoat ja juomat

 • Maito tai kerma

 • Rasvaiset lihat

 • Paistetut tai rasvaiset ruoat

 • Voimakkaasti maustetut ruoat

 • Suolaiset ruoat

 • Sitrushedelmät ja mehut

 • Tomaatit/tomaattituotteet

 • Suklaa

Parhaat valinnat

Hedelmät: Kaikki tuoreet tai pakastetut hedelmät sisältävät hyödyllisiä kuituja ja antioksidantteja. Marjat, omenat, viinirypäleet ja granaattiomenat ovat parhaita vaihtoehtoja parantamaan polyfenoleja. Jos sitrushedelmät tai mehut, kuten appelsiini tai greippi, laukaisevat refluksoinnin, vältä niitä.

Vihannekset: Vihreät lehtivihannekset, kirkkaan punaiset ja oranssit vihannekset jaristikukkainenvihannekset (kuten parsakaali, kukkakaali ja lehtikaali) ovat täynnä vitamiineja ja antioksidantteja, jotka ovat erityisen hyviä yleiselle terveydelle ja paranemiselle. Vältä mausteisia paprikaa ja tomaatteja tai niistä valmistettuja tuotteita, jos ne aiheuttavat refluksointia. Rajoita raakoja vihanneksia, koska niitä on vaikea sulattaa.

Vähärasvaiset proteiinit: Nahaton siipikarja, vähärasvainen naudanliha, kuten ulkofilee, kala, munat, tofu, tempeh, kuivatut pavut ja herneet ovat erinomaisia ​​vähärasvaisen proteiinin lähteitä. Rasvaiset kalat, kuten lohi, makrilli ja sardiinit tarjoavatomega-3 rasvat, joka voi vähentää tulehdusta ja auttaa ehkäisemään toista haavaumaa.

Hapatettu meijeri: Tuotteet, kuten kefir ja kreikkalainen jogurtti, tarjoavatprobiootit(hyödylliset bakteerit) yhdessä proteiinin kanssa, joten ne ovat hyviä valintoja.

Leivät ja viljat: Täysjyväleivät ja täysjyväviljat tai krakatut jyvät, kuten kaura, kvinoa, farro, hirssi tai durra, ovat hyviä kuidun lähteitä sisällytettäväksi ruokavalioosi.

Yrttejä ja mausteita: Haavaruokavaliolla vältetään yleensä kuumia, mausteisia ruokia, mutta katsaus ruoka- jaH.pylorihavaitsi, että jotkut mausteet, jotka on lisätty maun vuoksi, auttavat myös tappamaan bakteereja.Voit käyttää vapaasti useimpia mietoja yrttejä ja mausteita, koska ne ovat antioksidanttien lähteitä. Parhaat vedot ovat kurkuma, kaneli, inkivääri ja valkosipuli, joilla on antimikrobisia ja tulehdusta ehkäiseviä ominaisuuksia.

Hunaja:Makeutusaineena yritä käyttää hunajaa sokerin sijaan. On todisteita siitä, että tietyt hunajatyypit, mukaan lukien harvinainen Kreikassa kasvatettu oreganohunaja, tappavatH. pylorija muut bakteerit. Tätä on kuitenkin testattu vain laboratoriossa, ei ihmisillä, joten ei tiedetä, voiko oreganohunaja tappaa tehokkaasti kokoH. pyloriinfektio.

Mitä Vältä

Alkoholi: Kaikki alkoholi ärsyttää vatsaa ja hidastaa paranemista. Vältä viiniä, olutta ja väkeviä alkoholijuomia.

Kofeiini: Sinun tulee vähentää tai lopettaa kahvin, teen ja kofeiinipitoisten virvoitusjuomien juominen. Ne voivat lisätä mahahapon tuotantoa.

Maito: Oli aika, jolloinmaitokäytettiin haavaumien hoidossa, mutta tutkimukset ovat osoittaneet, että se lisää mahahappoa. On parasta välttää sitä.

Tietyt lihat: Ohita kaikki erittäin maustetut lihat, lounaslihat, makkarat ja paistetut tai rasvaiset lihat ja proteiinit.

Runsasrasvaiset ruoat: Yritä välttää suuria määriä lisättyjä rasvoja, jotka voivat lisätä mahahappoa ja laukaista refluksitaudin. Saatat joutua välttämään kastiketta, kermakeittoja ja salaattikastikkeita, mutta luettelossa olevat terveelliset rasvat ovat kunnossa.

Mausteiset ruoat: Haluat ehkä ohittaa kaiken, mikä on "tulista", kuten chiliä,piparjuuri, mustapippuria ja niitä sisältäviä kastikkeita ja mausteita.

Suolaiset ruoat: Tutkijat ovat havainneet, että suolaiset ruoat voivat edistää kasvuaH. pylori.Suolakurkku, oliivit ja muut suolatut tai fermentoidut vihannekset sisältävät runsaasti suolaa ja ne lisäävätH. pylorihaavaumat.

Suklaa: Suklaa voi lisätä mahahapon tuotantoa, ja jotkut ihmiset huomaavat sen laukaisevan refluksioireita.

Kuinka haavadieetti toimii

Haavaruokavalio edistää paranemista ja vähentää mahalaukun limakalvon ärsytystä japohjukaissuoli, ohutsuolen ensimmäinen osa, joka kiinnittyy vatsaan. Se myös rajoittaa ylimääräistä hapon tuotantoa, mikä voi pahentaa haavaumaa.

Syömiselle ei ole tiukkoja sääntöjä, mutta yritä lisätä niin monta ruokaa kuin voit yllä olevista parhaista valinnoista. Vältä ruokia, jotka pahentavat oloasi tai jotka laukaisevat hapon tuotantoa jarefluksi.

Myös riittävä proteiinin syönti on tärkeää. Kun haavasi paranee, pyri saamaan noin 1,2 grammaa proteiinia painokiloa kohden. Tämä tarkoittaa noin 3 unssia vähärasvaista siipikarjaa tai lihaa päivässä 140 kiloa painavalle henkilölle, joka on nimetty syntymähetkellä naaraan, ja 4 unssia päivässä 200 kiloa painavalle henkilölle, joka on määrätty syntymähetkellä uroksiksi.

Loput kalorit tulisi saada tasapainoisesta ruokavaliosta, joka sisältää täysjyvätuotteita, hedelmiä ja vihanneksia. Enemmän kuitua voi vähentää haavaumien riskiä, ​​mutta yksi korealainen tutkimushavaitsi, että kuitupitoinen ruokavalio alensi riskiäpeptinen haavasairausnaisilla mutta ei miehillä. On hyvä idea kysyä terveydenhuollon tarjoajalta kuidun saannista.

Kesto

Sinun tulee pysyä haavadieetillä, kunnes terveydenhuollon tarjoaja kertoo, että haavasi on täysin parantunut, ja palata sitten normaaliin ruokailutapoosi.

Mutta jos tunnet olosi paremmaksi ruokavalion aikana tai sinulla on haavaumien riskitekijöitä, kuten tupakointi, tätä ruokailutapaa kannattaa ehkä jatkaa – vaikkakin muunnetulla tavalla.

Kuinka savukkeiden tupakointi vaikuttaa ruoansulatukseen

Suositeltu ajoitus

Yritä syödä viisi tai kuusi pientä ateriaa joka päivä kolmen suuren ateria sijaan. Vatsahappoa muodostuu joka kerta, kun syöt, mutta suuret ateriat vaativat sitä paljon enemmän ruoansulatukseen, mikä voi olla ärsyttävää.

Lopeta syöminen vähintään kolme tuntia ennen nukkumaanmenoa ja yritä pysyä pystyasennossa muutaman tunnin ajan viimeisen puremisen jälkeen ruoansulatuksen parantamiseksi ja happaman refluksin vähentämiseksi.

Ei kiirettä

Ole lempeä kehollesi haavasi paranemisen aikana pureskelemalla ruokaa hyvin ja syömällä hitaasti.

Ruoanlaitto vinkkejä

Pidä kiinni vähärasvaisista kypsennysmenetelmistä, kuten paistaminen, hauduttaminen ja grillaaminen paistamisen sijaan. Rajoita myös voin ja öljyjen käyttöä ruoanlaitossa, koska ne voivat olla vaikeammin sulavia.

Haavan ruokavalion muuttaminen

Joissakin tapauksissa haavaumia esiintyy, kun sinulla onkeliakiataitulehdukselliset suolistosairaudet. Varmista, että noudatat mitä tahansa erityisruokavaliota, jota käytät näiden sairauksien hallitsemiseksi, kun noudatat haavadieettiä.

Keliakian osalta tämä tarkoittaa gluteenia sisältävien jyvien, kuten vehnän, rukiin ja ohran, välttämistä ja ruoan pakkausmerkinnöistä huolehtimista piilevän gluteenin lähteiden varalta.

Tulehduksellisissa suolistosairaudissa tämä voi tarkoittaa laktoosipohjaisten ruokien maitosokereiden välttämistä, hiilihapollisten juomien välttämistä ja vähäkuituisten ruokien valitsemista. Siementen, pähkinöiden, papujen ja joidenkin hedelmien rajoittaminen ja amatala FODMAPS-ruokavalioon myös hyödyllistä.

Yleiskatsaus laktoosi-intoleranssiin

Pohdintoja

Muut tekijät voivat vaikuttaa haavadieettiä käytettäessä, ja ne voivat vaikuttaa yleiseen terveytesi.

Yleinen ravitsemus

Haavaruokavalion ei pitäisi vahingoittaa täydellistä ravitsemustilaasi. Niin kauan kuin pidät ruokavaliosi monipuolisena, voit silti saada tarvitsemasi ravintoaineet muista elintarvikkeista, kun lopetat niiden syömisen, jotka ärsyttävät haavaumaasi.

Jos yrität lisätä ruokavalioosi enemmän polyfenolipitoisia ruokia ja kuitua ja vähennät rasvaisten ruokien käyttöä, haavaruokavalio voi olla jopa ravitsevampi kuin tavallinen ruokavaliosi.

Käytännöllisyys

Haavaruokavalion noudattamisen pitäisi olla melko helppoa, kun valmistat omia aterioitasi kotona. Saattaa olla vaikeampaa pysyä tiellä, kun olet matkoilla, osallistut juhliin tai vietät vapaapäiviä. Jos et voi jättää väliin tuota lasillista viiniä tai palaa suklaakakkua, tee siitä pieni.

Energia ja terveys

Kun pikaruokaa, siruja ja alkoholia ei saa syödä, saatat huomata, että syöt terveellisemmin, voit paremmin ja ehkä jopa pudotat painoasi.

Soita terveydenhuollon tarjoajallesi, jos sinulla on vatsakipua, pahoinvointia tai oksentelua, joka kestää yli muutaman päivän. Haavaumat voivat olla vakavia, jos ne aiheuttavat sisäistä verenvuotoa. Haavaruokavalio voi auttaa, mutta terveydenhuollon tarjoajan tulee määrittää yleinen hoitosuunnitelmasi.

Yhteenveto

Ruoat eivät itsessään aiheuta mahahaavoja, ja siihen voi olla useampi kuin yksi mahdollinen syy. Valitsemasi ruoat voivat kuitenkin vaikuttaa suuresti siihen, miltä sinusta tuntuu ja kuinka nopeasti ne paranevat.

Lääkehoito antibiooteilla voi olla tarpeen, jos sinulla onH pyloribakteeri, joka on vastuussa joistakin haavaumista, mutta haavadieetti tarjoaa vaihtoehtoja parantaa yleistä terveyttäsi ja ravitsemustasi ja vähentää samalla haavaumiriskiäsi.

Usein Kysytyt Kysymykset

 • Aiheuttaako mausteinen ruoka haavaumia?

  Ei, mausteiset ruoat eivät aiheuta haavaumia. Ne voivat kuitenkin pahentaa oireita.

 • Miten haavaumaa hoidetaan?

  Haava hoidetaan mahahappoa vähentävillä lääkkeillä. Jatkohoito riippuu haavan syystä (esim. H. pylori -infektiota hoidetaan antibiooteilla).Haavaruokavalio voi vähentää kipua tai ärsytystä.

 • Mistä tiedän, onko haavani parantunut?

  Terveydenhuollon tarjoaja voi suorittaa endoskopian nähdäkseen, onko haava parantunut. Haavan syystä riippuen voidaan ottaa kudosnäyte ja testata H. pylorin tai syövän varalta.

Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Sen. Ignacio Ratke

Last Updated: 01/06/2023

Views: 5497

Rating: 4.6 / 5 (56 voted)

Reviews: 87% of readers found this page helpful

Author information

Name: Sen. Ignacio Ratke

Birthday: 1999-05-27

Address: Apt. 171 8116 Bailey Via, Roberthaven, GA 58289

Phone: +2585395768220

Job: Lead Liaison

Hobby: Lockpicking, LARPing, Lego building, Lapidary, Macrame, Book restoration, Bodybuilding

Introduction: My name is Sen. Ignacio Ratke, I am a adventurous, zealous, outstanding, agreeable, precious, excited, gifted person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.