Haavaisen paksusuolitulehduksen ruokavalio: syötävät ja vältettävät ruoat | MyCrohnsAndColitisTeam (2023)

Haavaisen paksusuolitulehduksen ruokavalio: syötävät ja vältettävät ruoat | MyCrohnsAndColitisTeam (1)

Haavaisen paksusuolitulehduksen ruokavalio: syötävät ja vältettävät ruoat | MyCrohnsAndColitisTeam (2)

 • Ruokapäiväkirjan pitäminen voi auttaa sinua tunnistamaan elintarvikkeet, jotka laukaisevat haavaisen paksusuolitulehduksen (UC) oireita.
 • Yleisten laukaisevien ruokien välttäminen ja mieton ruokavalion valitseminen voivat auttaa hallitsemaan oireita UC-sairauksissa.
 • Kun tiedät, mitkä ruoat ovat ravinteikkaimpia UC-potilaille ja kuinka valmistaa ne turvallisesti, voit syödä terveellisemmin.
 • Työskentely rekisteröidyn ravitsemusterapeutin kanssa voi auttaa sinua saamaan eniten ravintoaineita niistä elintarvikkeista, joita voit syödä turvallisesti.

Haavaisen paksusuolitulehduksen ruokavalio: syötävät ja vältettävät ruoat | MyCrohnsAndColitisTeam (3)

Haavainen paksusuolitulehdus on autoimmuunisairaus, joka syntyy, kun immuunijärjestelmä hyökkää ruoansulatuskanavan kudoksiin, erityisesti paksusuoleen (paksusuoleen) ja peräsuoleen. Crohnin taudin ohella haavainen paksusuolitulehdus on eräänlainen tulehduksellinen suolistosairaus (IBD). IBD-tulehdus johtaa maha-suolikanavan (GI) oireisiin, kuten ripuliin, turvotukseen ja kouristukseen, sekä ruoansulatus- ja ravintoaineiden imeytymisongelmiin.

Mikään tietty ruoka ei aiheuta haavaista paksusuolentulehdusta, eikä ole olemassa erityistä ruokavaliota, jonka on todistettu parantavan sitä. Jokainen UC-potilas huomaa sen kuitenkintietyt ruoat voivat laukaista tai pahentaa oireita, kun taas muut ruoat voidaan sulattaa turvallisesti ja mukavasti. Jokaisen listan ruoat vaihtelevat yksilöllisesti. Kuten eräs MyCrohnsAndColitisTeamin jäsen sanoi: "Tämä sairaus ei ole yksi kokoinen, joten sinun on kokeiltava nähdäksesi, mikä toimii sinulle ja mikä ei."

Haavaisen paksusuolitulehduksen ruokavalio: syötävät ja vältettävät ruoat | MyCrohnsAndColitisTeam (4)

Luettelo välttämättömistä ruoista ja ruoista, joita syödään UC:n kanssa eläessä, voi myös muuttua sen mukaan, oletkotällä hetkellä taudin paheneminen(vaikeampien oireiden ajanjakso) tai remissio (kun UC-oireet häviävät tai lievenevät).

Ruoan laukaisimien tunnistaminen

Ruokapäiväkirja on tärkeä työkalu tiettyjen ruoka-aiheiden tunnistamiseen. Joillekin ihmisille,ravinnon laukaisijatvoi sisältää laktoosia, tiettyjä hiilihydraatteja tai takeout-ruokia. Seuraamalla ravinnonsaantia ja ruoansulatuskanavan oireita rinnakkain voit tunnistaa, mitkä ruoat voivat pahentaa GI-vaivoja tai pahennuksia. Koska stressi voi edistää pahenemista, muista merkitä myös kaikki stressaavat tapahtumat tai ahdistuneisuusjaksot ruokapäiväkirjaasi.

Monet MyCrohnsAndColitisTeamin jäsenet neuvovat äskettäin diagnosoituja aloittamaan päiväkirjan pitämisen välittömästi. "Se on todella erilaista kaikille", selitti yksi jäsen. "Valitettavasti sinun on pidettävä päiväkirjaa ruoistasi ja siitä, kuinka kehosi reagoi niihin." Toinen oli samaa mieltä ja totesi: "Olen pitänyt päiväkirjaa kaikesta syömästäni ja juomastani, samoin kuin suolen liikkeistä ja kiputasosta. Se on tehnyt valtavan eron."

Jotkut jäsenet pitävät kirjaa ruokavaliostaan ​​ja oireistaan ​​paperilla, ja toiset käyttävät mieluummin sovelluksia. "Kokeile CCFA:n [Crohn's & Colitis Foundation of America] GI Buddy -sovellusta", ehdotti yksi. "Voit kirjata ruokavaliosi, lääkkeesi, aktiivisuutesi ja tunteesi."

Mieto ruokavalio ja haavainen paksusuolitulehdus

National Library of Medicine kuvailee mietoa ruokavaliota tapana täydentää elämäntapamuutoksia, joita olet jo tekemässä yleisten ruoansulatuskanavan sairauksien, kuten haavaumien ja närästyksen, hoitoon. Vaikka tällä ruokavaliolla ei olekaan houkuttelevinta nimeä, se voi auttaa vähentämään joitain oireita, joita monet UC-potilaat ovat kokeneet, mukaan lukien pahoinvointi ja oksentelu. Tästä syystä monet ihmiset päättävät siirtyä mietolle ruokavaliolle UC-sairauksien aikana toivoen, että se auttaa heitä tuntemaan olonsa hieman paremmaksi.

Haavaisen paksusuolitulehduksen ruokavalio: syötävät ja vältettävät ruoat | MyCrohnsAndColitisTeam (5)

Mieton ruokavalion noudattaminen edellyttää mausteisten, raakojen tai paistettujen ruokien välttämistä ja alkoholi- tai kofeiinipitoisten juomien poistamista. Tässä on joitain vinkkejä, joita saatat haluta kokeilla:

 • Korvaa raa'at, rapeat vihannekset (mukaan lukien parsakaali, kaali, kurkku, salaatti ja paprikat) keitetyillä, säilyke- tai pakastevihanneksilla.
 • Korvaa kuivatut hedelmät (kuten luumut) säilykkeillä, meloneilla ja omenakastikkeella.
 • Yritä välttää mausteisia ruokia ja valitse miedompia vaihtoehtoja.
 • Etsi proteiinia tofusta, vähärasvaisesta lihasta, kananmunista ja siikasta kuitupitoisesta, suolatusta tai savustetusta lihasta.
 • Valitse vähärasvaisia ​​tai rasvattomia versioita suosikkimaidosta, jogurtista, juustosta ja jäätelöstä.
 • Nauti jälkiruokia, kuten vanukas, graham-keksejä, gelatiinia ja vaniljavohveleita.
 • Yritä pitää sokerin saanti alhaisena samalla, kun vältät keinotekoisia makeutusaineita, joita on sokerittomissa purukumissa ja muissa jalostetuissa elintarvikkeissa.
 • Vältä alkoholipitoisia, kofeiinipitoisia tai hiilihapollisia juomia samalla kun nautit runsaasti vettä, elektrolyyttijuomia ja luonnollisia hedelmämehuja.

Kokeilemalla mietoa ruokavaliota saatat pystyä eliminoimaan ja tunnistamaan joitain mahdollisia ruoan laukaisevia tekijöitä. Lääkärin ja ravitsemusterapeutin avulla voit ajan mittaan lisätä lempiruokiasi pikkuhiljaa ja seurata oireitasi. Tämä auttaa sinua selvittämään, mitkä ruoat ovat parhaita ja pahimpia haavaiselle paksusuolitulehduksellesi, koska kaikki ovat erilaisia.

Ruoat syötäväksi haavaisen paksusuolentulehduksen aikana

Mieto ruokavalio on parasta aktiivisen haavaisen paksusuolitulehduksen aikoina, jolloin saatat kokea vatsakipuja, verta ulosteessa, ruokahaluttomuutta, väsymystä, painon laskua, oksentelua, pahoinvointia, vatsakipuja ja ripulia. Turvallisempi ruokavalio soihdun aikana voi sisältää kuivaa paahtoleipää, omenasosetta ja valkoista riisiä. Vaikka jotkin ruoat ovat todennäköisemmin turvallisia niille, joilla on UC, yksilölliset kokemukset voivat vaihdella, varsinkin soihdun aikana.

Tässä on joitain turvallisempia ruokia, joita voit kokeilla haavaisen paksusuolentulehduksen aikana:

 • Vähäkuituiset puhdistetut jyvät, kuten kaurapuuro, perunat ja hapanleipä
 • Hyvin keitetyt vihannekset, jotka on helpompi sulattaa — Kuori iho ja soseuta tarvittaessa.
 • Kasvisliemi – Tätä voidaan lisätä jyviin, kuten riisiin, lisäravinteiden saamiseksi.
 • Hedelmät tai vihannekset, jotka sisältävät enemmän liukoista kuitua kuin liukenematonta kuitua, kuten banaanit, porkkanat ja omenat – Kypsennä ja soseuta tarvittaessa.
 • Mieto proteiini, kuten pähkinävoi, munat, tofu ja kana

Ripuli voi olla erityisen huolestuttava, koska se voi aiheuttaa ravintoaineiden, kuten kaliumin, natriumin, magnesiumin ja fosforin, menetyksen kehon nesteiden kautta. Jos päätät juoda elektrolyyttijuoman, valitse vähäsokeriset versiot, kuten G2, Propel tai BodyArmor Lyte. Voit myös leikata tavallisen Gatoraden tai BodyArmorin vedellä laimentaen sitä puoleen.

Yleiset ohjeet, kun haavainen paksusuolitulehdus on remissiossa

Jotkut MyCrohnsAndColitisTeamin jäsenet huomaavat, että he voivat syödä laajempaa valikoimaa ruokia turvallisesti remission aikana, kun heidän UC ei ole yhtä aktiivinen ja heidän oireensa ovat lieviä tai puuttuvat. Silti jokainen yksilö on erilainen, ja väitetyt hyödylliset ruoat voivat laukaista oireita. Kokeilu ja seuranta on ainoa tapa tietää varmasti.

Näiden ohjeiden noudattaminen – jos ne ovat turvallisia sinulle – voi auttaa sinua pysymään terveenä remission aikana:

 • Saat 25–35 grammaa kuitua päivässä edistääksesi suoliston säännöllisyyttä ja vähentämään tulehdusta.
 • Syö runsaasti vähärasvaista lihaa, joka on hyvä B-vitamiinin lähde. Sisältää rasvaista kalaa, tofua sekä pähkinä- ja siemenvoita.
 • Sisältääprobioottiset ruoatkuten jogurtti, tempeh, kefiiri, kimchi, miso ja hapankaali.

Jotkut jäsenet pitävät kefiiriä liian hapanta makuun, kun taas toiset kertovat kokeneensa hyötyjä fermentoidun juoman kokeilemisesta. "Kefir on auttanut minua viimeisen viikon aikana", kirjoitti yksi. "Olen kokeillut kefiiriä viime päivinä. Pitää sinut ajan tasalla. Toistaiseksi vähemmän kipua", sanoi toinen.

Ravitsevia ruokia haavaisen paksusuolitulehduksen komplikaatioiden torjuntaan

Ihmiset, joilla on haavainen paksusuolitulehdus, kokevat yleensä anemiaa ja tahatonta painonpudotusta. Anemia on alhainen punasolujen määrä, joka johtuu kroonisesta verenhukasta. Se voi aiheuttaa väsymystä, ellei sitä hoideta. Tästä syystä ravintoaineet folaatti, magnesium, kalsium ja rauta ovat erittäin tärkeitä UC-potilaille.

Lisäksi steroidilääkkeet, kutenprednisonivoi myötävaikuttaa osteoporoosin riskiin, mikä korostaa kalsiumin, D-vitamiinin, magnesiumin ja K-vitamiinin saantia ruokavaliosta. Tässä ovat elintärkeät kehon toiminnot, jotka riippuvat kustakin näistä ravintoaineista sekä niitä sisältävistä ravintolähteistä.

Kalsium

Kalsium on tärkeä terveille luille, hampaille ja sydämelle. Parhaita ruokalähteitä ovat maitotuotteet, kuten jogurtti, maito, raejuusto ja paljon muuta. Ei-maitoisia kalsiumin lähteitä ovat sardiinit (säilykkeet luulla), väkevöity soijamaito ja mantelimaito, tofu, lehtikaali, parsakaali ja chia-siemenet.

Folaatti

Folaatti on tärkeä solujen jakautumiselle ja DNA-synteesille. Sitä löytyy avokadoista, mustasilmäherneistä, pinaatista, ruusukaalista, parsasta ja täydennetyistä aamiaismuroista.

Rauta

Rauta on tärkeä kivennäisaine, joka auttaa kuljettamaan happea punasoluissa keuhkoista kehon kudoksiin. Sitä löytyy täydennetyistä aamiaismuroista, tofusta, pinaatista, linsseistä, kikherneistä ja cashewpähkinöistä.

Magnesium

Magnesium on tärkeä elektrolyytti, joka voi kadota hikoilun tai ripulin vuoksi. Ruoat, kuten pallas, pähkinät, pähkinävoi, pinaatti, kuoriperunat, mustasilmäherneet ja pinaatti sisältävät runsaasti magnesiumia.

D-vitamiini

D-vitamiiniauttaa kalsiumin imeytymisessä ja suojaa luita. Löydät sen munankeltuaisista, tonnikalasta, väkevöitetystä viljasta ja maidosta, sienistä, sardiineista ja lohesta.

K-vitamiini

K-vitamiini on luuston aineenvaihdunnan esiaste. Sitä löytyy ristikukkaisista vihanneksista, kuten kaalista ja kukkakaalista, sekä tummanvihreistä lehtivihanneksista, kuten pinaatista ja lehtikaalista.

Vinkkejä ravitsevien ruokien valmistamiseen haavaiseen paksusuolentulehdukseen

Yksi asia on tietää, mitkä ruoat ovat sinulle ravitsevia, mutta toinen asia on syödä niitä turvallisesti. Kuten eräs MyCrohnsAndColitisTeam-jäsen sanoi: "Vaikein osa on ravitsemuksellisten tarpeiden täyttäminen rajoitetuilla valinnoilla." Aterioiden suunnittelu- ja valmistustekniikoiden harjoitteleminen voi auttaa varmistamaan riittävän ravinnon.

Jäsenet jakavat usein luovia tapoja sisällyttää ravitsevia ruokia ruokavalioonsa turvallisesti. "Tein soseutettua vihreää kastiketta vihreistä, anjovista, valkosipulista ja EVOO:sta [ekstra-neitsytoliiviöljystä] lisättäväksi paahdetuihin kasviksiin ja keittoihin", yksi sanoi. "Minulla on Nutri Ninja. Se soseuttaa hedelmät ja vihannekset, joten syön paljon smoothieita, joihin on lisätty mantelimaitoa ja Activia-jogurttia, toinen kertoi.

Voi myös olla hyödyllistä ostaa ateriankorvikkeita, kuten proteiinipirtelöitä, pitääksesi painosi nousussa. Yhdellä jäsenellä oli vinkki painonnousuun: ”Lisään reseptejä, joissa käytetään paljon luonnollisia rasvoja – oliiviöljyä, kookosöljyä, kookoskermaa, avokadoa – ja saatan lisätä punaista lihaa. Kaikki nämä saavat minut tuntemaan oloni erittäin terveeksi."

Ruoat, joita tulee välttää haavaisen paksusuolentulehduksen aikana

Leikkauksen aikana haavaisen paksusuolitulehduksen oireet pahenevat, ja tietyt ruoat voivat pahentaa niitä entisestään.

Näiden ohjeiden noudattaminen voi pitää sinut poissa yleisimmistä ravinnon laukaisimista UC-soihdutuksen aikana:

 • Vältä kuitupitoisia ruokia, kuten täysjyvätuotteita, kuivattuja hedelmiä ja raakoja vihanneksia tai vihanneksia, joilla on kova iho. Kypsennä vihannekset huolellisesti ja vältä siemenisiä vihanneksia.
 • Vältä kaasua tuottavia ristikukkaisia ​​vihanneksia, kuten parsakaalia, kukkakaalia ja ruusukaalia.
 • Vältä mausteisia ruokia.
 • Vältä kofeiinia kahvissa, teessä ja muissa juomissa. Tämä voi edistää ripulia.
 • Vältä kokonaisia ​​pähkinöitä ja siemeniä. Valitse sileä pähkinävoi. Mantelivoi, maapähkinävoi, cashewvoi ja auringonkukkavoi ovat kaikki loistavia valintoja.
 • Vältä paistettuja ruokia, rasvaisia ​​ruokia ja pitkälle prosessoituja ruokia.
 • Vältä runsaasti sokeria sisältäviä ruokia, kuten hedelmämehua ja leivonnaisia. Nämä voivat edistää ripulia.

Jotkut MyCrohnsAndColitisTeamin jäsenet oppivat ravinnon laukaisimistaan ​​kovalla tavalla.

”Kun viimeksi join kahvia, tunsin jokaisen sentin suolistossani. Suuri ei minulle", kertoi yksi jäsen. Toinen jäsen kertoi kovalla työllä saavutetun henkilökohtaisen sääntönsä erittäin selvästi: "Ei sokeria, ja tarkoitan EI SOKERIA MITÄÄN!"

Nautittujen ruokien ja juomien leikkaaminen voi olla vaikeaa, jopa väliaikaisesti soihdun aikana. Niiden korvaaminen toisella miellyttävällä mutta turvallisella vaihtoehdolla voi helpottaa muutosta. "Kahvi ja kofeiini olivat kaksi asiaa, jotka jätin pois ruokavaliostani", jäsen selitti. "Korvasin ne vihreällä teellä ja kiinalaisella maha-suolikanavalla. Juon myös vettä sitruunaviipaleilla tai kurkkuviipaleilla."

Löydä sinulle sopiva haavainen paksusuolitulehdus

Haavaisesta paksusuolitulehduksesta kärsiville oikeiden ruokien valitseminen voi tuntua ylivoimaiselta. Jos olet huolissasi, ettet saa tarpeeksi yhtä tai useampaa ravintoainetta, keskustele gastroenterologisi kanssa. He voivat testata veresi ravintoainepitoisuuksien suhteen selvittääkseen, onko sinulla puutos. Jos sinulla on puutos jostakin ravintoaineesta, lääkärisi voi suositella turvallista ja tehokasta ravintolisää.

Voit myös pyytää lähetteen rekisteröidylle ravitsemusterapeutille, joka voi työskennellä kanssasi saadaksesi kaiken irti syötävien elintarvikkeiden ravintoaineista. Työskentely rekisteröidyn ravitsemusterapeutin tai ravitsemusterapeutin kanssa voi myös auttaa sinua navigoimaan elämän tapahtumissa, kuten juhlissa, ulkona syömisessä, lomissa ja muissa. Ymmärtäminen, mikä laukaisee taudin - elämän stressi tai tietyt ruoat - on tärkeää tietoa, jonka ruokapäiväkirja voi auttaa sinua ymmärtämään.

Hyvä uutinen on, että UC-potilaille, jotka laativat terveellisen ja turvallisen ruokavaliosuunnitelman, sen noudattaminen usein auttaa heitä tuntemaan olonsa paremmaksi ja hallitsemaan oireita. "Oli aika hyvä tänään", kirjoitti eräs MyCrohnsAndColitisTeamin jäsen. ”Olen jättänyt laktoosittomaksi ja gluteenittomaksi, ja oireet ovat vähentyneet paljon. Myös kofeiini luopui. Elää avokadolla!”

Haavaisen paksusuolitulehduksen ruokavalio: syötävät ja vältettävät ruoat | MyCrohnsAndColitisTeam (6)

Se, mikä toimii sinulle, voi kuitenkin muuttua ajan myötä. Toinen jäsen tiivisti ruokavalioon liittyvän ongelman kauniisti sanoen: ”Minusta jokainen on erilainen. Löydät omat laukaisesi. Pidä päiväkirjaa – se on aina hyödyllistä aloittaa. Mutta ollakseni rehellinen, se, mikä menee hyvin yhtenä päivänä, ei välttämättä mene hyvin seuraavalla kerralla, kun syöt sen. Tärkeintä on vain syödä!”

Ota yhteyttä muihin

Et ole yksin tielläsi löytääksesi turvallisen ja terveellisen ruokavalion haavaisen paksusuolitulehduksen kanssa. Kun liityt MyCrohnsAndColitisTeamiin, saat yli 166 000 IBD-potilaan tukevan yhteisön.

Oletko löytänyt ruokavalion, joka toimii hyvin UC:llesi? Mitkä ovat sinun suosikkiruoasi IBD-sairauksien aikana? Kommentoi alle tai postaaMyCrohnsAndColitisTeam.

Viitteet

 1. Mikä on IBD? — Tautien torjunta- ja ehkäisykeskukset
 2. Ruokavalio, ravitsemus ja tulehduksellinen suolistosairaus – Amerikan Crohnin ja paksusuolitulehduksen säätiö
 3. Mieto ruokavalio- MedlinePlus
 4. Ruokavalio ja IBD - Michiganin lääketieteen yliopisto
 5. Keinotekoinen makeutusaine Splenda edistää suoliston proteobakteereja, dysbioosia ja myeloperoksidaasireaktiivisuutta Crohnin taudissa – kuten ileiittissä –Tulehdukselliset suolistosairaudet
 6. Ravintokuidun rooli tulehduksellisissa suolistosairaudissa - Przeglad Gastroenterologiczny
 7. ​​Folaatti (foolihappo) - Mayo Clinic
 8. Rauta - MedlinePlus
 9. Kalsium – Harvard T.H. Chanin kansanterveyskoulu
 10. D-vitamiini – Mayo Clinic
 11. Olen kuullut, että magnesiumravintolisillä on terveyshyötyjä. Pitäisikö minun ottaa yksi? - Mayon klinikka
 12. K-vitamiini – Harvard T.H. Chanin kansanterveyskoulu
 13. Crohnin taudin ravitsemushallinta – terapeuttiset edistysaskeleet gastroenterologiassa
Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Aron Pacocha

Last Updated: 24/05/2023

Views: 5521

Rating: 4.8 / 5 (68 voted)

Reviews: 83% of readers found this page helpful

Author information

Name: Aron Pacocha

Birthday: 1999-08-12

Address: 3808 Moen Corner, Gorczanyport, FL 67364-2074

Phone: +393457723392

Job: Retail Consultant

Hobby: Jewelry making, Cooking, Gaming, Reading, Juggling, Cabaret, Origami

Introduction: My name is Aron Pacocha, I am a happy, tasty, innocent, proud, talented, courageous, magnificent person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.